Yleiset Ehdot
Yleiset Ehdot
Artikkeli 1– Määritelmät
Näissä ehdoissa tarkoitetaan seuraavilla termeillä:
Peruutusaika: aika, jonka kuluttaja voi käyttää peruuttamisoikeuteensa;
Kuluttaja: luonnollinen henkilö, joka ei toimi ammatissaan tai yrityksessään ja tekee etäsopimuksen yrityksen kanssa;
Päivä: kalenteripäivä;
Kestosopimus: etäsopimus tuotteiden ja/tai palveluiden sarjasta, joiden toimitus ja/tai vastaanotto on ajoitettu ajan kuluessa;
Kestävä tietoväline: mikä tahansa väline, joka mahdollistaa kuluttajan tai yrityksen tallentaa hänelle henkilökohtaisesti suunnattua tietoa tavalla, joka mahdollistaa tulevan käsittelyn ja tallennetun tiedon muuttumattoman toisintamisen.
Peruuttamisoikeus: kuluttajan mahdollisuus luopua etäsopimuksesta peruutusajan kuluessa;
Yrittäjä: luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka tarjoaa tuotteita ja/tai palveluita etänä kuluttajille;
Etäsopimus: sopimus, jossa yrityksen järjestämänä etämyyntijärjestelmänä tuotteiden ja/tai palveluiden myyntiin käytetään vain yhtä tai useampaa etäviestintätekniikkaa, kunnes sopimus on tehty;
Etäviestintätekniikka: väline, jota voidaan käyttää sopimuksen tekemiseen ilman, että kuluttaja ja yritys ovat samanaikaisesti samassa tilassa.
Yleiset ehdot: yrityksen voimassa olevat yleiset ehdot.
Artikkeli 2– Yrityksen tunnistetiedot
Yrityksen nimi: TakkieNL™
Yrityksen osoite: Zandblauwtje 4
Asiakastuki: info@fleure-helsinki.com
Kaupparekisterinumero: 89642104
ALV-tunnus: NL004749557B20
Artikkeli 3 - Sovellettavuus
Nämä yleiset ehdot koskevat jokaista yrittäjän tekemää tarjousta sekä jokaista etämyyntisopimusta ja tilausta yrittäjän ja kuluttajan välillä.
Ennen etämyyntisopimuksen tekemistä nämä yleiset ehdot ovat saatavilla kuluttajalle. Jos tämä ei ole kohtuudella mahdollista, ennen etämyyntisopimuksen tekemistä ilmoitetaan, että yleiset ehdot ovat nähtävissä yrittäjällä ja ne toimitetaan kuluttajalle pyynnöstä mahdollisimman pian ja ilmaiseksi.
Jos etämyyntisopimus tehdään sähköisesti, poiketen edellisestä kohdasta ja ennen etämyyntisopimuksen tekemistä, nämä yleiset ehdot voidaan asettaa kuluttajan saataville sähköisesti siten, että ne voidaan helposti tallentaa kestävälle tallennusvälineelle. Jos tämä ei ole kohtuudella mahdollista, ennen etämyyntisopimuksen tekemistä ilmoitetaan, missä yleiset ehdot ovat saatavilla sähköisesti ja että ne toimitetaan kuluttajalle pyynnöstä sähköisesti tai muulla tavalla ilmaiseksi.
Mikäli näiden yleisten ehtojen lisäksi sovelletaan myös tiettyjä tuote- tai palvelukohtaisia ehtoja, sovelletaan toista ja kolmatta kohtaa vastaavasti, ja kuluttaja voi soveltaa itselleen edullisinta soveltuvaa määräystä ristiriitatilanteissa.
Jos yksi tai useampi näiden yleisten ehtojen määräys on kokonaan tai osittain mitätön tai kumotaan, sopimus ja nämä ehdot pysyvät voimassa muilta osin, ja kyseinen määräys korvataan välittömästi osapuolten kesken siten, että se vastaa mahdollisimman lähelle alkuperäisen määräyksen tarkoitusta.
Tilanteet, jotka eivät ole näissä yleisissä ehdoissa määriteltyjä, on arvioitava näiden yleisten ehtojen "hengen" mukaisesti.
Epäselvyydet yhden tai useamman ehdotuksemme määräyksen tulkinnasta tai sisällöstä on tulkittava näiden yleisten ehtojen "hengen" mukaisesti.
Artikkeli 4 -
Tarjous Jos tarjous on voimassa rajoitetun ajan tai ehtojen alainen, tämä mainitaan selvästi tarjouksessa.
Tarjous on sitoumukseton. Yrittäjällä on oikeus muuttaa ja mukauttaa tarjousta.
Tarjous sisältää täydellisen ja tarkan kuvauksen tarjotuista tuotteista ja/tai palveluista. Kuvaus on riittävän yksityiskohtainen, jotta kuluttaja voi arvioida tarjouksen asianmukaisesti. Jos yrittäjä käyttää kuvia, ne ovat totuudenmukainen esitys tarjotuista tuotteista ja/tai palveluista. Ilmeiset virheet tai virheet tarjouksessa eivät sido yrittäjää.
Kaikki kuvat, tiedot ja tekniset tiedot tarjouksessa ovat suuntaa-antavia eivätkä ne voi johtaa vahingonkorvaukseen tai sopimuksen purkamiseen.
Tuotteiden kuvat ovat totuudenmukainen esitys tarjotuista tuotteista. Yrittäjä ei voi taata, että kuvatut värit vastaavat täysin tuotteiden todellisia värejä.
Jokainen tarjous sisältää sellaista tietoa, että kuluttajalle on selvää, mitkä oikeudet ja velvollisuudet liittyvät tarjouksen hyväksymiseen. Tämä koskee erityisesti:
- hinta, pois lukien tullimaksut ja tuontiin liittyvä arvonlisävero. Nämä lisäkustannukset ovat asiakkaan vastuulla ja riskillä. Posti- ja/tai kuriiripalvelu käyttää tulli- ja kuriiripalvelujen erityisjärjestelyjä tuotteiden tuontiin EU:n määrämaahan, mikä on myös tässä tapauksessa. Posti- ja/tai kuriiripalvelu perii arvonlisäveron (mahdollisesti yhdessä perittyjen tullimaksujen kanssa) tavaroiden vastaanottajalta;
- mahdolliset toimituskulut;
- miten sopimus syntyy ja mitä toimenpiteitä siihen tarvitaan;
- onko peruutusoikeutta sovellettavissa vai ei;
- maksutapa, toimitus ja sopimuksen täytäntöönpano;
- tarjouksen hyväksymisaika tai aika, jonka kuluessa yrittäjä takaa hinnan;
- viestinnän etäkäytön maksut, jos etäviestinnän tekniikan käytöstä aiheutuvat kustannukset laskutetaan muulla perusteella kuin käytetyn viestintävälineen tavallisella perustasolla;
- säilytetäänkö sopimus sen syntymisen jälkeen ja jos, niin miten kuluttaja voi tarkistaa sen;
- miten kuluttaja voi tarkistaa ja tarvittaessa korjata antamansa tiedot ennen sopimuksen tekemistä;
- muut mahdolliset kielet, joilla sopimus voidaan tehdä, paitsi hollanniksi;
- yrityksen noudattamat käytännesäännöt ja miten kuluttaja voi tarkistaa nämä säännöt sähköisesti;
- etämyynnin vähimmäiskesto pitkäaikaisissa tapauksissa.
Vaihtoehtoisesti saatavilla olevat koot, värit, materiaalit.
Artikkeli 5 - Sopimus
Sopimus syntyy kuluttajan hyväksyttyä tarjouksen ja täytettyään siihen liittyvät ehdot, ellei kohdassa 4 määrätä toisin.
Jos kuluttaja hyväksyy tarjouksen sähköisesti, yrittäjä vahvistaa välittömästi sähköisesti tarjouksen hyväksymisen vastaanottamisen. Kun yrittäjä ei ole vielä vahvistanut tämän hyväksymisen vastaanottamista, kuluttaja voi purkaa sopimuksen.
Jos sopimus tehdään sähköisesti, yrittäjä toteuttaa asianmukaisia teknisiä ja organisatorisia toimenpiteitä sähköisen datan siirron turvaamiseksi ja varmistaa turvallisen verkkoympäristön. Jos kuluttaja voi maksaa sähköisesti, yrittäjä noudattaa asianmukaisia turvallisuustoimenpiteitä.
Yrittäjä voi lain mukaisissa puitteissa selvittää, voiko kuluttaja täyttää maksuvelvoitteensa, sekä kaikki ne seikat ja tekijät, jotka ovat tärkeitä etäkaupan vastuullisen solmimisen kannalta. Jos yrittäjä tällaisen tutkimuksen perusteella katsoo perustellusti, ettei sopimukseen voida ryhtyä, hänellä on oikeus perustellusti kieltäytyä tilauksen vastaanottamisesta tai asettaa erityisehtoja sen toteuttamiselle.
Yrittäjän on liitettävä tuotteeseen tai palveluun seuraavat tiedot kirjallisesti tai sellaisella tavalla, että kuluttaja voi tallentaa ne kestävälle tallennusvälineelle:
1. Yrittäjän toimipaikan käyntiosoite, johon kuluttaja voi kääntyä valitusten kanssa;
2. Ehdot, joiden mukaisesti ja tavat, joilla kuluttaja voi käyttää peruutusoikeuttaan, tai selvä ilmoitus peruutusoikeuden poissulkemisesta;
3. Tiedot takuista ja olemassa olevista palveluista ostoksen jälkeen;
4. Kuten artiklan 4 kohdan 3 mukaiset tiedot, ellei yrittäjä ole jo toimittanut niitä kuluttajalle ennen sopimuksen täytäntöönpanoa;
5. Sopimuksen irtisanomisen edellytykset, jos sopimus on voimassa yli vuoden tai määräämätön.
Pidempiaikaisissa tapauksissa edellisen kohdan määräyksiä sovelletaan vain ensimmäiseen toimitukseen.
Jokainen sopimus tehdään kyseisten tuotteiden riittävän saatavuuden ehtona.
Artikkeli 6 - Peruuttamisoikeus
Ostaessaan tuotteita kuluttajalla on mahdollisuus purkaa sopimus ilman perusteluja 14 päivän ajan. Tämä harkinta-aika alkaa kuluttajan tai kuluttajan ennalta määräämän ja yrittäjälle ilmoittaman edustajan vastaanottamispäivästä seuraavana päivänä.
Harkinta-ajan aikana kuluttajan tulee käsitellä tuotetta ja pakkausta huolellisesti. Hän saa purkaa tai käyttää tuotetta vain siihen asti, että hän voi arvioida, haluaako hän säilyttää tuotteen. Mikäli hän käyttää peruuttamisoikeuttaan, hänen tulee palauttaa tuote kaikkine toimitettuine lisävarusteineen ja – jos se on kohtuudella mahdollista – alkuperäisessä kunnossa ja pakkauksessa yrittäjälle, noudattaen yrittäjän antamia kohtuullisia ja selkeitä ohjeita.
Jos kuluttaja haluaa käyttää peruuttamisoikeuttaan, hänen on ilmoitettava siitä yrittäjälle 14 päivän kuluessa tuotteen vastaanottamisesta. Ilmoituksen kuluttajan tulee tehdä kirjallisesti tai sähköpostitse. Kun kuluttaja on ilmoittanut haluavansa käyttää peruuttamisoikeuttaan, hänen tulee palauttaa tuote 14 päivän kuluessa. Kuluttajan tulee todistaa, että tavarat on palautettu ajoissa, esimerkiksi lähetystodistuksella. Jos kuluttaja ei ole ilmoittanut haluavansa käyttää peruuttamisoikeuttaan tai palauttanut tuotetta yrittäjälle mainituissa kohdissa 2 ja 3 mainittujen määräaikojen jälkeen, kauppa on pätevä.
Artikla 7– Kustannukset peruutustapauksessa
Jos kuluttaja käyttää peruutusoikeuttaan, tuotteiden palautuskustannukset ovat kuluttajan vastuulla.
Jos kuluttaja on maksanut summan, yrittäjä palauttaa tämän summan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 14 päivän kuluessa peruutuksesta. Tässä tapauksessa edellytetään, että tuote on jo vastaanotettu verkkokauppiaalla tai että täydellisestä palautuksesta esitetään luotettava todiste.
Artikkeli 8 - Peruutusoikeuden poissulkeminen
Yrittäjä voi sulkea kuluttajan peruutusoikeuden pois tuotteista, kuten määritelty kohdissa 2 ja 3. Peruutusoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain, jos yrittäjä on ilmoittanut tästä selvästi tarjouksessa tai ainakin ajoissa ennen sopimuksen tekemistä.
Peruutusoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain tuotteille:
1. jotka yrittäjä on valmistanut kuluttajan antamien erityisvaatimusten mukaisesti;
2. jotka ovat selvästi henkilökohtaisia luonteeltaan;
3. joita ei voida palauttaa niiden luonteen vuoksi;
4. jotka voivat nopeasti pilaantua tai vanhentua;
5. joiden hinta on sidottu rahoitusmarkkinoiden vaihteluihin, joita yrittäjä ei voi hallita;
6. irrallisille sanomalehdille ja aikakausille;
7. ääni- ja kuvanauhoille sekä tietokonesovelluksille, joiden kuluttaja on avannut sinetin.
8. hygieniatuotteille, joiden kuluttaja on avannut sinetin.
Peruutusoikeuden poissulkeminen on mahdollista vain palveluille:
1. majoitukseen, kuljetukseen, ravintolapalveluihin tai vapaa-ajan toimintaan tietyllä päivämäärällä tai tietyllä ajanjaksolla tapahtuvaa suorittamista varten;
2. joiden toimitus on kuluttajan nimenomaisen suostumuksen mukaisesti alkanut ennen peruutusajan päättymistä;
3. vedonlyönteihin ja arpajaisiin liittyvät palvelut.
Artikkeli 9 - Hinta
Tarjouksen voimassaolon aikana tarjottujen tuotteiden ja/tai palveluiden hintoja ei koroteta, lukuun ottamatta arvonlisäverokantojen muutoksista aiheutuvia hinnanmuutoksia.
Edellisestä kohdasta poiketen yrittäjä voi tarjota tuotteita tai palveluita, joiden hinnat ovat sidoksissa rahoitusmarkkinoiden vaihteluihin ja joihin yrittäjällä ei ole vaikutusta, muuttuvilla hinnoilla. Nämä markkinoiden vaihteluihin sidotut hinnat ja mahdollisesti mainitut hinnat ovat suuntaa antavia, ja ne ilmoitetaan tarjouksessa.
Hintojen korottaminen 3 kuukauden kuluessa sopimuksen syntymisestä on sallittua vain, jos se johtuu laillisista määräyksistä tai säännöksistä.
Hintojen korottaminen 3 kuukauden kuluttua sopimuksen syntymisestä on sallittua vain, jos yrittäjä on näin sopinut ja:
1. se johtuu laillisista määräyksistä tai säännöksistä; tai
2. kuluttajalla on oikeus irtisanoa sopimus hintojen korotuspäivästä lähtien.
Toimituspaikka määräytyy vuoden 1968 arvonlisäverolain 5 §:n 1 momentin perusteella maassa, josta kuljetus alkaa. Tässä tapauksessa toimitus tapahtuu EU:n ulkopuolella. Sen seurauksena posti- tai kuriiripalvelu perii tuojalta tuonnin arvonlisäveron tai tullimaksut. Siksi yrittäjä ei veloita arvonlisäveroa.
Kaikki hinnat ovat paino- ja kirjoitusvirheiden varalta. Paino- ja kirjoitusvirheiden seurauksista ei hyväksytä vastuuta. Paino- ja kirjoitusvirheiden tapauksessa yrittäjällä ei ole velvollisuutta toimittaa tuotetta virheellisen hinnan mukaisesti.
Artikkeli 10 - Vastaisuus ja takuu
Yrittäjä vastaa siitä, että tuotteet ja/tai palvelut täyttävät sopimuksen, tarjouksessa mainitut eritelmät, kohtuulliset laatu- ja/tai käyttökelpoisuusvaatimukset sekä sopimuksen syntymishetkellä voimassa olleet lainmääräykset ja/tai viranomaismääräykset. Sovittaessa yrittäjä takaa myös, että tuote soveltuu normaalin käytön ulkopuolisiin tarkoituksiin.
Yrittäjän, valmistajan tai maahantuojan antama takuu ei vaikuta niihin lakisääteisiin oikeuksiin ja vaatimuksiin, joita kuluttajalla on sopimuksen perusteella yrittäjää kohtaan.
Mahdolliset viat tai virheellisesti toimitetut tuotteet on ilmoitettava kirjallisesti yrittäjälle viimeistään 14 päivän kuluessa toimituksesta. Tuotteiden palautus on tehtävä alkuperäispakkauksessa ja uudenveroisessa kunnossa.
Yrittäjän takuuaika vastaa valmistajan myöntämää takuuaikaa. Yrittäjä ei kuitenkaan ole missään tapauksessa vastuussa tuotteiden lopullisesta soveltuvuudesta yksilölliseen käyttöön kuluttajan taholta, eikä myöskään mahdollisista neuvoista tuotteiden käytöstä tai soveltamisesta.
Takuu ei päde, jos:
- Kuluttaja on itse korjannut ja/tai muokannut toimitetut tuotteet tai antanut niiden korjauksen ja/tai muokkauksen kolmannen osapuolen suoritettavaksi;
- Toimitettuja tuotteita on altistettu epänormaaleille olosuhteille tai niitä on muutoin käsitelty huolimattomasti tai niitä on käytetty vastoin yrittäjän antamia ohjeita ja/tai pakkauksessa annettuja ohjeita;
- Tuotteen virheellisyys johtuu kokonaan tai osittain viranomaisten määräämistä tai tulevista määräyksistä koskien käytettyjen materiaalien laatua tai ominaisuuksia.
Artikkeli 11– Toimitus ja suoritus
Yrittäjä ottaa suurimman mahdollisen huolellisuuden vastaanottaessaan ja täyttäessään tuotteiden tilauksia.
Toimitusosoitteena käytetään asiakkaan yritykselle ilmoittamaa osoitetta.
Huomioon ottaen, mitä näistä yleisistä ehdoista on mainittu artiklassa 4, yritys suorittaa hyväksytyt tilaukset asianmukaisen nopeasti, kuitenkin viimeistään 30 päivän kuluessa, ellei asiakas ole hyväksynyt pidempää toimitusaikaa. Jos toimituksessa on viivettä tai jos tilausta ei voida toteuttaa kokonaan tai osittain, asiakas saa siitä tiedon viimeistään 30 päivän kuluessa tilauksen tekemisestä. Asiakkaalla on tällöin oikeus purkaa sopimus ilman kustannuksia ja oikeus mahdolliseen vahingonkorvaukseen.
Edellä mainitun kohdan mukaisesti tapahtuvan purkamisen yhteydessä yrittäjä palauttaa asiakkaan maksaman summan niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään 14 päivän kuluessa purkamisesta.
Jos tilattavan tuotteen toimitus osoittautuu mahdottomaksi, yrittäjä pyrkii tarjoamaan korvaavan tuotteen. Selkeästi ja ymmärrettävästi ilmoitetaan ennen toimitusta, että korvaava tuote toimitetaan. Korvaavien tuotteiden osalta peruuttamisoikeutta ei voida sulkea pois. Mahdolliset palautuskustannukset ovat yrittäjän vastuulla.
Tuotteiden vahingoittumisen ja/tai katoamisen riski on yrittäjällä toimitukseen saakka asiakkaalle tai ennakkoon määritellylle ja yrittäjälle ilmoitetulle edustajalle, ellei toisin ole nimenomaisesti sovittu.
Artikla 12– Kestokaupat: Kesto, irtisanominen ja jatkaminen
Irtisanominen
Kuluttaja voi milloin tahansa irtisanoa määräämättömäksi ajaksi tehdyn sopimuksen, joka koskee säännöllistä tuotteiden (mukaan lukien sähkö) tai palveluiden toimittamista, ottaen huomioon sovitut irtisanomissäännöt ja enintään yhden kuukauden irtisanomisajan.
Kuluttaja voi milloin tahansa irtisanoa määräaikaisen sopimuksen, joka koskee säännöllistä tuotteiden (mukaan lukien sähkö) tai palveluiden toimittamista, sopimuskauden päättymistä edeltävän ajanjakson aikana ottaen huomioon sovitut irtisanomissäännöt ja enintään yhden kuukauden irtisanomisajan.
Kuluttaja voi irtisanoa edellä mainitut sopimukset:
milloin tahansa eikä häntä rajoiteta irtisanomaan tiettynä ajankohtana tai aikana;
vähintään samalla tavalla kuin hän ne on tehnyt;
aina saman irtisanomisajan kuluessa kuin mitä yritys on neuvotellut itselleen.
Jatko
Määräaikaiseksi tehdystä sopimuksesta, joka koskee säännöllistä tuotteiden (mukaan lukien sähkö) tai palveluiden toimittamista, ei saa hiljaisesti jatkua tai uusiutua määräajaksi.
Edellä mainitusta poiketen määräaikaiseksi tehty sopimus, joka koskee säännöllistä päivittäisten-, uutisten- ja viikoittaisten lehtien ja aikakauslehtien toimittamista, saa hiljaisesti jatkua enintään kolmen kuukauden määräajaksi, jos kuluttaja voi irtisanoa tämän jatketun sopimuksen määräajan loppuun mennessä enintään yhden kuukauden irtisanomisajalla.
Määräaikaiseksi tehdystä sopimuksesta, joka koskee säännöllistä tuotteiden tai palveluiden toimittamista, saa hiljaisesti jatkua toistaiseksi vain, jos kuluttaja voi milloin tahansa irtisanoa sen enintään yhden kuukauden irtisanomisajalla ja enintään kolmen kuukauden irtisanomisajalla, jos sopimus koskee säännöllistä, mutta enintään kerran kuukaudessa tapahtuvaa päivittäisten-, uutisten- ja viikoittaisten lehtien ja aikakauslehtien toimittamista.
Sopimus, joka koskee päivittäisten-, uutisten- ja viikoittaisten lehtien ja aikakauslehtien säännöllistä toimittamista (kokeilu- tai tutustumistilaus), ei jatku hiljaisesti ja päättyy automaattisesti kokeilu- tai tutustumisjakson päättyessä.
Kesto
Jos sopimuksen kesto on yli vuoden, kuluttaja voi vuoden kuluttua irtisanoa sopimuksen milloin tahansa enintään kuukauden irtisanomisajalla, ellei kohtuus ja oikeudenmukaisuus estä irtisanomista ennen sovitun keston päättymistä.
Artikla 13 - Maksu
Siltä osin kuin ei ole toisin sovittu, kuluttajan maksettavaksi tulevat määrät on suoritettava seitsemän (7) työpäivän kuluessa peruutusajan alkamisesta, kuten on määritelty artiklan 6 kohdan 1 mukaisesti. Palvelun tarjoamista koskevan sopimuksen tapauksessa tämä aika alkaa sen jälkeen, kun kuluttaja on saanut vahvistuksen sopimuksesta.
Kuluttajalla on velvollisuus ilmoittaa välittömästi virheistä maksettavissa olevissa tai ilmoitetuissa maksutiedoissa.
Mikäli kuluttaja laiminlyö maksun, yrityksellä on lukuun ottamatta lakisääteisiä rajoituksia oikeus veloittaa kuluttajalta etukäteen ilmoitetut kohtuulliset kulut.
Artikla 14 - Valitusten käsittely
Sopimuksen täytäntöönpanoon liittyvistä valituksista on tehtävä täydellinen ja selvä kuvaus ja ne on toimitettava yrittäjälle seitsemän (7) päivän kuluessa siitä, kun kuluttaja on havainnut puutteet.
Yritykselle tehdyt valitukset käsitellään 14 päivän kuluessa niiden vastaanottamispäivästä lukien. Jos valitus edellyttää ennalta arvioitua pidempää käsittelyaikaa, yrittäjä vastaa 14 päivän kuluessa vastaanottoviestillä ja antaa arvion siitä, milloin kuluttaja voi odottaa yksityiskohtaisempaa vastausta.
Jos valitusta ei voida ratkaista keskinäisesti, syntyy riita, joka voidaan käsitellä riidanratkaisumenettelyssä.
Valitus ei vapauta yrittäjän velvoitteita, ellei yrittäjä kirjallisesti toisin ilmoita.
Jos valitus osoittautuu perustelluksi yrittäjän toimesta, yrittäjä valitsee joko korvata tai korjata toimitetut tuotteet veloituksetta.
Artikla 15 - Riitojenratkaisu
Yrittäjän ja kuluttajan välisiin sopimuksiin, joihin nämä yleiset ehdot liittyvät, sovelletaan yksinomaan Alankomaiden lakia, vaikka kuluttaja asuisi ulkomailla.